Géza Frid NL-site

Citaten uit recensies

Bij het concert voor 3 violen en orkest, op. 78:

“…Dit uit vier aaneengesloten delen bestaande stuk ontstond in nauwe samenwerking met de drie solisten, die hun partijen dan ook op het lijf geschreven kregen: virtuoos, flitsend en uitbundig in een voor Frid kenmerkende aanstekelijk-speelse stijl. …”
(Rogier Starreveld, Het Parool, 20 okt. 1970.)

“… een echte muzikant. Iemand met zwier en bravoure, die niet kijkt op een noot meer of minder, en met hetzelfde aplomb zetten de solisten het stuk voortvarend en spankrachtig in de zaal. … ”
(H.J.M. Muller, De Telegraaf, 20 okt. 1970.)

“… De belangrijke orkestpartij bezit het nu eens indringende, dan lyrische karakter, dat deze muziek behoeft. Het stuk had veel succes. Solisten, componist en dirigent Leo Driehuis werden meermalen teruggeroepen. …”
(Wouter Paap, De Waarheid, 23 okt. 1970.)


Bij het concert voor 2 violen en orkest, op. 55:

“… Het ovationeel applaus van Bachs dubbelconcert werd nog overtroffen toen Olof en Krebbers het concert voor twee violen van Frid voordroegen. (……) Het concert is een waar speelstuk, dat de componist niet alleen voor ingewijden, doch voor het grote publiek heeft bedoeld. …”
(Gerrit van Praag, De Waarheid, 23 okt. 1952.)

“… welluidende muziek met gezonde humor zonder spoor van trivialiteit. En dit ging met een perfectie die volledig verborgen hield, wat hier voor technische problemen voor opgelost moesten worden. …”
(J. van Voorthuysen, Haagse Courant, 23 okt. 1952.)

Bij Paradou:
“… De première o.l.v. Eduard van Beinum in het Concertgebouw heeft het publiek kennelijk in hoge mate bevredigd. Géza Frid moest – zeldzaam verschijnsel – driemaal terugkomen om voor het huldigend applaus te danken. …”
(Alg. Handelsblad, 16 okt. 1949.)

“… sterk van bouw, warm en lyrisch van melodiek, daarbij zeer bevattelijk …”
(H.N., de Maasbode, 16 okt. 1949.)

“… De uitvoering werd voor de componist een groot succes, en dat was niet te verwonderen, want het is een frisse, eerlijk gevonden en uitmuntend gerealiseerde muziek, zonder zwaarwichtige problemen. …”
(Bertus van Lier, Het Parool, 16 okt. 1949.)

Scroll naar top