Géza Frid NL-site

2014 Bergen NH: Hommage aan Géza Frid

2014-03-23_drie-musici
Burkhard Maiss, Wolfgang Kühnl en Bogdan Jianu: pianotrio met passie!

In Bergen NH, het kunstenaarsdorp waar Frid zijn laatste levensjaren doorbracht, vindt ter gelegenheid van zijn 25e sterfdag op 22 maart een herdenkingsconcert plaats: Hommage aan Géza Frid. Was het in 1999 de stemmige Ruïnekerk, waar t.g.v. zijn 10de sterfdag zijn werk ten gehore werd gebracht, ditmaal vormt het prachtig hernieuwde museum Kranenburgh de sfeervolle ambiance voor een Hongaars-Nederlands herdenkingsfeestje.

Naast Frid prijken ook de namen van zijn beroemde Hongaarse leermeesters Béla Bartók en Zoltán Kodály op het programma, alsmede die van twee jeugdvrienden: de cellist Paul Hermann en violist Zoltán Székely. De uiteenlopende werken – van rauw tot romantisch – worden met brille en het nodige vuurwerk uitgevoerd door de leden van het Jacques Thibaud Ensemble: Eleonore Pameijer (fluit), Burkhard Maiss (viool), Hannah Strijbos (altviool), Bogdan Jianu (cello) en Wolfgang Kühnl (piano). Onbetwist hoogtepunt van de avond vormt Frids triomfantelijke naoorlogse pianotrio opus 27 uit 1947. (Op deze site ook te beluisteren in een uitvoering van 2009 door Martin Tchiba, Birthe Blom & Ditta Rohmann: onder Fragmenten uit Frids muziek.)

Voorafgaand aan het concert haalde Arthur Frid herinneringen op uit het hectische leven van een Levenskunstenaar. Kees Wieringa, directeur van Kranenburgh en tevens pianist, die wegens gezondheidsomstandigheden verhinderd was om te komen spreken, schrijft vanaf zijn ziekbed dat de muziek van Géza Frid onverminderd “vitaal, groots en grens overstijgend” klinkt. “Kranenburgh, Bergen, Nederland en Hongarije kunnen trots zijn op deze muzikale verbinding en ik hoop dat er nog velen zullen volgen!”

Maar de mooiste woorden zijn afkomstig van de Bergense dichter Ruud Osborne, vriend van “de zoon van”. Hij schrijft als hommage aan Géza Frid een aangrijpend “poëtisch portret” over de oude musicus in zijn nadagen in Bergen.

Scroll naar top