Géza Frid NL-site

2015, Hamburg: Divertimento

Kerstconcert in Hamburg, 17 december 2015

Frids kamermuziek wordt de afgelopen tien jaar meer en meer ten gehore gebracht, in binnen- en buitenland. Zijn orkestwerken staan helaas slechts sporadisch op het concertprogramma. Vandaar de vermelding in deze rubriek van een “Festliches Weihnachts-Konzert” in Hamburg op 17 december 2015. Daar wordt “Divertimento voor strijkorkest”, opus 11, van Géza Frid uitgevoerd.

Programma Kerstconcert Hamburg, 17 december 2015

Het is Gustav Frielinghaus, violist van het befaamde Amaryllis Quartett, die in de functie van zakelijk leider en concertmeester van Hamburger Camerata deze compositie uit 1932 onder het stof vandaan heeft gehaald. Enkele dagen voor de concertuitvoering heeft hij Divertimento met zijn Camerata op cd-kwaliteit laten opnemen. Als eerste compositie, zo is zijn stellige voornemen, van een complete cd met orkestwerken die hij van Frid wil gaan uitbrengen. Een lofwaardig streven, dat uiteraard ook door de Géza Frid Stichting van harte wordt ondersteund.

Kerstconcert Laeiszhalle Hamburg, 17 december 2015

Het populaire Kerstconcert zelf – met bussen wordt het publiek van her en der aangevoerd – vindt plaats in de imposante en vrijwel uitverkochte Laeiszhalle. Op het programma staan werken van Bach en Dvorák. Én van Frid dus… Om de toehoorders enigszins gerust te stellen over deze “Repertoirerarität” wordt in het programmaboekje de dichter Ezra Pound geciteerd. Deze schijnt Géza Frid ooit een “verdammt guter Komponist” te hebben genoemd. Voorts is Arthur Frid uitgenodigd om de aanwezigen te vertellen wie zijn vader was. Het publiek kan zich kennelijk vinden in diens kwalificatie van “reinrassiger Musiker und Lebenskünstler”. Want ook Frids Divertimento wordt beloond met een ovationeel applaus.

Scroll naar top