Géza Frid NL-site

2017, USA: Frid als afstudeerproject

Op zoek naar onbekend repertoire belandt de Amerikaanse klarinettiste Karen Luttik in de zomer van 2016 bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. Daar stuit zij op het curieuze Concert voor (vier) klarinetten en strijkorkest, opus 82, van Géza Frid. Niet eerder schreef een componist een dergelijk werk, waarbij de solist zelf alle vier de instrumenten bespeelt: de a-, de bes-, de es- en de basklarinet. George Pieterson, aan wie het concert is opgedragen, was destijds (1975) in het Amsterdamse Concertgebouw de virtuoze solist, met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. David Zinman. Publiek en pers reageerden enthousiast. Toon Vranken spreekt in NRC Handelsblad van “een unieke compositie die sprankelt van fantasie”.

Karens belangstelling is gewekt. Zij bestelt de partituur bij Donemus en keert terug naar de VS. Haar carrière, zo zegt zij zelf, verloopt een beetje achterstevoren. Als jonge vrouw, met alleen een Bachelors titel op zak, speelde ze de eerste klarinet bij een orkest in Singapore. Zij trouwde met een Nederlandse man en verbleef vervolgens twintig jaar in ons land. In 2008 keerde zij terug naar de VS. Omdat zij graag les wilde geven op de universiteit behaalde Karen toen alsnog haar Masters en wil zij nu ook een DMA-titel verkrijgen (Doctorate of Musical Arts). Ter afronding van deze studie besluit zij haar scriptie, een lezing en een recital te wijden aan de herontdekte Frid.

De presentatie van haar bevindingen heeft plaats op 26 februari in de Boston University. Karen Luttik blijkt zich na een half jaar grondige studie te hebben ontwikkeld tot een ware Frid-adept. Haar voordracht mondt uit in een onverholen pleidooi voor een Frid-revival

De veeleisende solo’s op de verschillende klarinetten worden tijdens het daarop volgende recital met élan door Karen uitgevoerd, op de piano begeleid door Deborah Nemko.

Karens lijvige scriptie -ruim vijftig bladzijden!- bevat niet alleen een gedegen analyse van het klarinetconcert, maar schenkt ook ruim aandacht aan Géza Frid als mens en als musicus. Haar slotconclusie:“Géza Frid was an extraordinary talented musician, composer and writer. His music is deserving of more recognition and should be programmed more regularly. His Concerto for Clarinets offers a particularly attractive and meaningful addition to the clarinet repertoire; contemporary clarinettists need to master all four instruments featured in this work and the preparation of this piece will contribute to a clarinettist’s fluency and capability on each instrument.”

Scroll naar top