Géza Frid NL-site

2018, Amsterdam: 4de Frid-cd, ‘Orchestral Music’

Drie cd’s van Géza Frid waren er tot op heden verschenen, met koorwerken (2005), kwartetten (2008) en andere kamermuziek (2009). Dat er ooit ook nog eens een cd zou worden gewijd aan Frids vergeten, orkestrale meesterwerken – het leek een onhaalbare kaart. De productie was eenvoudig te duur en oude radio opnames zouden te gedateerd zijn, artistiek onverantwoord…

En dan, bijna dertig jaar na zijn dood, gebeurt het alsnog: op 22 november 2018 brengt Et’cetera een monumentale concert-cd uit van Géza Frid! Met een selectie van vijf van zijn composities uit het midden van de vorige eeuw, gespeeld door het Radio Philharmonisch Orkest en het Brabants Orkest. Drie orkestwerken, waarvan er twee zijn bekroond met de Muziekprijs van Amsterdam: Paradou en Études Symphoniques. Daarnaast zijn dubbelconcert voor twee piano’s en orkest, gespeeld door Frid zelf en zijn vaste duo partner Luctor Ponse. En een radioregistratie uit 1952 van Frids fameuze Concert voor twee violen en orkest, opgedragen aan en gespeeld door zijn vrienden Theo Olof en Herman Krebbers. (Dit laatste werk is ook te beluisteren op deze site onder De cd’s van Géza Frid.)

‘Orchestral Music – Historical Recordings’, Et’cetera Records, KTC 1633:

 • Paradou, Fantaisie Symphonique, opus 28 (1948). Opname NPS Eindhoven,
  2001: het Brabants Orkest o.l.v. Michel Tabachnik.
 • Concert voor twee violen en orkest, opus 40 (1952). Opname AVRO Hilversum,
  1952: Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Willem van Otterloo. Theo Olof en Herman Krebbers, viool.
 • Études Symphoniques, opus 47 (1954). Opname NPS Eindhoven,
  2001: het Brabants Orkest o.l.v. Michel Tabachnik.
 • Concert voor twee piano’s en orkest, opus 55 (1957). Opname NCRV Hilversum
  1962: Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Jean Fournet. Géza Frid en Luctor Ponse, piano.
 • Ritmische studies, opus 58 (1959). Opname NPS Eindhoven,
  2001: het Brabants Orkest o.l.v. Michel Tabachnik.

De cd is verkrijgbaar via https://www.etcetera-records.com/ of www.leosmit.org.

Pers en publiek reageren enthousiast. In een toonaangevende cd-recensie spreekt Gerard Scheltens zijn vreugde uit over het feit dat er met deze oudere opnamen, “absoluut niet aangevreten door welke tand des tijds dan ook”, nu eindelijk ook aandacht wordt besteed aan Frids compositorische prestaties op symfonisch gebied. Scheltens beschouwt de concert-cd van Et’Cetera als “een noodzakelijke daad van rechtvaardigheid”. Hij besluit zijn lovende en doorwrochte review met de volgende hartenkreet:

“Dat er geen recente opnamen van deze muziek bestaan is een schande, maar deze met liefde samengestelde cd is een prachtig pleidooi voor een verwaarloosde componist die veel vaker gespeeld zou moeten worden. Als Nederland maar ’s wat minder gemakzuchtig was…
Orkesten! Verras uw publiek ’s een keertje en vervang zo’n afgedraaid opus van Mahler of Sjostakovitsj door een werk van Géza Frid.”

Voor Scheltens’ complete cd-recensie over persoon en werk van Géza Frid, zie bij OpusKlassiek.

Impasse doorbroken

De totstandkoming van de nieuwe concert-cd is voor een belangrijk deel te danken aan Eleonore Pameijer en Carine Alders, resp. artistiek leider en zakelijk coördinator van de Leo Smit Stichting. In die hoedanigheid hebben zij het oeuvre van de Joodse componist Géza Frid leren kennen én waarderen. Dankzij hun doorzettingsvermogen, dankzij hun uitgebreide netwerk en in nauwe samenwerking met de Géza Frid Stichting werd de impasse doorbroken en is de ‘cd-klus’ binnen een half jaar geklaard!

Podium-interview van Carine Alders met Arthur Frid
Podium-interview van Carine Alders met Arthur Frid

De feestelijke presentatie van Frids vierde cd vindt plaats op 22 november in een uitverkocht zaaltje van het Verzetsmuseum Amsterdam. Het Leo Smit Ensemble, bestaande uit Eleonore Pameijer – fluit, Ursula Schoch – viool en Marcel Worms – piano, speelt enkele werken van Frid. In een podium-interview met Carine Alders vertelt Arthur Frid over zijn prille jeugdherinneringen uit de oorlogstijd met zijn ouders in Amsterdam – “gevoelsflitsen”, zoals hij dat noemt. Het eerste exemplaar van de cd wordt door hem overhandigd aan de violist Christiaan Bor die op zijn beurt warme herinneringen bewaart aan de samenwerking met Géza Frid.

Radio-interview met Eleonore Pameijer (links) en Arthur Frid
Radio-interview met Eleonore Pameijer (midden) en Arthur Frid

Op 21 november kondigt Arthur op NPORadio1 in het programma Focus life om kwart voor zes ’s morgens (!) de verschijning aan van de nieuwe cd van zijn vader. De Amsterdamse omroep SALTO geeft 6 december ‘s middags in het programma Radio Signaal de gelegenheid aan Pameijer en Frid jr. een uur lang life te vertellen over in WO II verboden componisten in het algemeen – zoals Leo Smit, Paul Hermann, Dick Kattenburg – en over Géza Frid in het bijzonder.

Scroll naar top