Géza Frid NL-site

2008, Hamburg: 2e Frid-cd, ‘Fantasia Tropica’

2008 - 2e Frid-cd "Fantasia-Tropica", strijkkwartettenHet jonge, veelbelovende Duits/Zwitserse Amaryllis Quartett www.amaryllis-quartett.com werd bij zijn zoektocht naar vergeten meesterwerken door de Duits-Nederlandse violist Radboud Oomens geattendeerd op Géza Frid. Voordat de strijkers zich aan een eventuele opname waagden, voegden zij tijdens hun Europese concertreizen enkele van diens kwartetten tijdelijk toe aan hun repertoire. Zelf raakten zij er al snel van overtuigd iets bijzonders in handen te hebben. Pers en publiek bleken dezelfde mening toegedaan.

Op de cd Fantasia Tropica, Coviello Classics, COV 50805 www.covielloclassics.de , nam het Amaryllis Quartett vervolgens vier (van Frids vijf) strijkkwartetten op:

  • opus 2, 20 min. (1928);
  • opus 21, “Fugues”, 23 min. (1939);
  • opus 30, “Fantasia Tropica”, 15 min. (1949);
  • opus 50a, 15 min. (1956);

De CD is verkrijgbaar à € 15,- plus verzendkosten via info@amaryllis-quartett.com of Arthur Frid.

2008-06 Hamburg, de tweede Frid-cdAan het slot van een zinderend concert door het Amaryllis Quartett in een uitverkochte Musikhalle te Hamburg neemt Arthur Frid in juni 2008 de nieuwe kwartet-cd in ontvangst. Het is de Neue Musikzeitung die zich als eerste “wirklich überrascht” toont, om niet te zeggen laaiend enthousiast. Géza Frid behoort volgens dit blad tot de beste componisten die Hongarije heeft voortgebracht. Zijn strijkkwartetten worden op één lijn geplaatst met die van Sjostakovitsj en Bartók. De muziek recensent van Westfälische Nachrichten formuleert het enige tijd later aldus: “Het publiek verheugde zich natuurlijk op Schubert (…) Maar dé gebeurtenis van de avond was het volledig onbekende werk van een hier volledig onbekende musicus.”

Ook in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam speelt het Amaryllis Quartett ter introductie van de cd in Nederland in maart 2009 twee kwartetten van Schubert en twee van hun nieuwe cd. Frid had slechtere pleitbezorgers kunnen treffen!

Irah en Arthur Frid met de leden van het Amaryllis Quartett na afloop van de cd-presentatie

Gustav Frielinghaus (1e viool), Lena Wirth (2e viool), Lena Eckels (altviool) en Yves Sandoz (cello) kregen al diverse internationale onderscheidingen. Het zijn getalenteerde en gedreven musici, idolaat van “hun Frid”.

 

Scroll naar top