Géza Frid NL-site

2001, Eindhoven: Componistenportret

In Eindhoven wordt in oktober 2001 het Componistenportret Géza Frid georganiseerd, een gezamenlijk initiatief van Het Brabants Orkest, MuziekGroep Nederland, NPS, Géza Frid Stichting en Concertzender. Dit driedaagse festival bestaat uit een kamermuziekconcert, een uitvoering door leerlingen van een muziekschool en een groot slotconcert.

De eerste dag treedt het Hexagon Ensemble op in het Muziekcentrum Frits Philips. Zij voeren zes werken uit die bijna een halve eeuw van Frids creatieve leven beslaan, waaronder de Serenade pour instruments à vent, opus 4, uit 1928 en Caprices Roumains, opus 86, uit 1975. Op de tweede dag treden leerlingen van de CKE-muziekschool voor het voetlicht. Na een inleiding door de zoon van de componist brengen zij een aantal zeer uiteenlopende Frid-composities ten gehore, variërend van Transcripties voor sopraan-blokfluit en clavecymbel, opus 49, tot Rhapsodie for band, opus 42a, voor clarinet en harmonieorkest.

2001-ComponistenportretTijdens de slotdag vindt er in Muziekcentrum Frits Philips een symfonisch concert plaats met Het Brabants Orkest o.l.v. Michel Tabachnik, met medewerking van Marta Abraham en Wouter Vossen, viool. Het door de gemeente Amsterdam bekroonde Paradou, opus 28, wordt onder meer ten gehore gebracht, de eveneens bekroonde Études symphoniques, opus 47, alsmede Frids spectaculaire Concert voor 2 violen en orkest, opus 40, dat hij in 1952 had opgedragen aan de twee beroemde solisten Herman Krebbers en Theo Olof. Zangeres Erna Spoorenberg, met wie Frid als vaste begeleider over de hele wereld heeft opgetreden, haalt vrolijke herinneringen op.

Scroll naar top