Géza Frid NL-site

1998, Amsterdam: Géza Frid Stichting

1998 Oprichtingsakte Geza Frid StichtingHet is de in Duitsland werkzame, Nederlandse violist Radboud Oomens [http://www.radboudoomens.de/] die de tanende belangstelling voor Frids muziek nieuw leven heeft ingeblazen. Op zoek naar interessante partituren voor strijk- en pianotrio’s was hij via-via op Frid gestuit. Al snel kwam Oomens tot de ontdekking dat het Duitse publiek zijn enthousiasme volledig deelde. In de concertserie “Van heinde en ver” vestigde hij in 1996 met zijn trio Kairos in de Beurs van Berlage te Amsterdam de aandacht op de kamermuziek van Frid.

Het succes in Nederland en later tijdens zijn concerttournee’s in Europa, leidde ertoe dat hij in 1998 samen met Frid jr. de Géza Frid Stichting oprichtte. Deze stelt zich blijkens haar statuten ten doel “het omvangrijke en gevarieerde oeuvre (…) onder de belangstelling te brengen van het publiek, en het een blijvende plaats te geven in de Nederlandse en internationale muziekwereld”. Daartoe werd enige jaren later ook deze site opgericht met als webmaster Frids kleinzoon.

De stichting streeft ernaar jonge Nederlandse en buitenlandse kunstenaars opnieuw kennis te laten maken met het oeuvre van Géza Frid. En hoopt hen daarmee zo te enthousiasmeren dat zij dan later, in eigen kring, zijn werk nader verkennen en gaan uitvoeren. Het blijkt een succesvolle aanpak: twee van de vier Frid-cd’s zijn op deze wijze ont­staan. Bij de Duitse, Zwitserse, Hongaarse en Nederlandse musici die hieraan hebben meegewerkt, behoren Frids composities tegenwoordig wereldwijd tot hun vaste repertoire!

Bestuursleden van het eerste uur waren onder meer de Hongaars-Nederlandse musicus Peter Scholcz, dirigent Anton Kersjes en de Duits-Nederlandse violist Radboud Oomens. De drie huidige bestuursleden van de stichting zijn:

  • Drs. Sietse Steenstra, voorzitter.
  • Drs. Han van der Leek, penningmeester.
  • Mr. Arthur Frid, secretaris. E-mail
Scroll naar top