Géza Frid NL-site

2004, Ned. & Hongarije: Eeuwfeestconcerten

2004-1Op 25 januari 2004 is het 100 jaar geleden dat Géza Frid werd geboren. Rond de geboortedag zelf heeft het Orkest van het Oosten Frids Concertino, opus 63, voor viool, cello, piano en orkest op zijn programma gezet. Het werk wordt die maand vier keer uitgevoerd: in Zwolle, Hengelo, Enschede en Deventer. Op 8 februari vindt er een Herdenkingsconcert plaats in de Amstelkerk te Amsterdam met koormuziek door het Liszt Ferenc chorus o.l.v. Peter Scholcz en met medewerking van de pianiste Hanna Devich. Uitgevoerd worden de Suite voor gemengd koor en piano, opus 36a/b, het Concerto voor piano en gemengd koor, opus 14 en werken van Frids leermeesters Béla Bartók en Zoltán Kodály.

2004Niet alleen in Nederland, ook in zijn geboorteland Hongarije is er in 2004 een aantal manifestaties gepland in verband met Frids eeuwfeest. In het kader van het Lentefestival vinden er in maart twee kamermuziekconcerten plaats in het Spinozahuis te Boedapest. Tevens wordt daar een kleine Frid-tentoonstelling gehouden. In april volgen enkele concerten, een seminar en uitvoeringen door muziekleerlingen in Tatabánya.

2004-Arthur-Frid-met-vrouw-en-dochter-voor-Bartokhuis
Arthur Frid met vrouw en dochter voor het Bartókhuis in Boedapest

Een half jaar later, op 28 november, wordt in het gerenommeerde Bartókhuis te Boedapest een Eeuwfeest Concert gehouden met een bijzondere selectie van Frids kamermuziek: Hongaarse musici voeren jeugdwerken van de componist uit, die alle zijn opgedragen aan beroemde Hongaren uit het verleden. Arthur Frid houdt een inleiding over zijn vader. Gespeeld worden onder meer de Sonate, opus 18, opgedragen aan S. Végh; Twaalf muzikale karikaturen, opus 8, opgedragen aan Lili Kraus; Podium-suite, opus 3, opgedragen aan André Gertler; Divertimento, opus 11, opgedragen aan E. Dohnányi.

Scroll naar top