Géza Frid NL-site

2015, Icking (Dld): Künstler im Exil

2015-10-10-Affiche-concert-Icking

In Icking (Zuid-Duitsland) wordt in 2015 een aantal concerten georganiseerd met internationale kamermuziek: “Meistersolisten im Isartal”. Het vijfde concert (uit een serie van zes) op 10 oktober heeft als thema “Künstler im Exil”. Arthur Frid -uitgenodigd als ”Zeitzeuge”- vertelt het publiek hoe zijn vader kort na diens studie piano en compositie aan de Liszt Academie in Budapest het Hongaarse, antisemitische regiem dacht te ontvluchten, maar hoe hij toen met zijn jonge gezin in Nederland als stateloze Jood tijdens de Tweede Wereldoorlog van de regen in de drup belandde.

2015-10 De Amarylli en Frid jr. in de kleedkamer

De leden van het Amaryllis Quartett – Gustav Frielinghaus en Lena Sandoz, viool, Lena Eckels, altviool en Yves Sandoz, cello – hebben de afgelopen tien jaar wereldfaam verworven en treden dan ook frequent en letterlijk over de hele wereld op. Géza Frid heeft daarbij een blijvende plaats ingenomen op hun repertoire. Met brille en een onverminderd enthousiasme spelen zij een van diens kwartetten (Fantasia Tropica), waarvan er in 2008 vier door hen op cd zijn gezet; samen met de altvioliste Barbara Buntrock voeren ze tevens twee kwintetten uit van Mozart en Brahms. Concert en lezing worden een dag later in Seefeld (Oostenrijk) herhaald. Na afloop ’s avonds even een moment van rust, even bijpraten in de kleedkamer.

En dan, óp naar de volgende uitvoeringen: twee in Duitsland, twee in Italië en de week daarop concerten in Santiago, Talca en Valparaíso…Chili dus!

Scroll naar top