Géza Frid NL-site

Frid op andere cd's

Tegen het eind van de vorige eeuw bestond er weinig gelegenheid Frids muziek te beluisteren. Een enkele bakelieten (!) grammofoonplaat, wat oude geluidsbanden bij de radio of Donemus, een aantal in eigen beheer uitgegeven cd’s en sporadisch een openbare uitvoering. Ook in het openbaar werden zijn composities niet vaak meer uitgevoerd.

Sinds het begin van deze eeuw is er echter een ontwikkeling gaande die duidt op een zekere Frid-revival. Niet alleen dat er binnen een periode van ruim twaalf jaar vier Frid-cd’s zijn verschenen. Ook uit de indrukwekkende reeks van Frid-Evenementen blijkt een stijgende belangstelling voor het werk van deze fascinerende musicus. Steeds vaker worden zijn composities op de concertpodia in binnen- en buitenland ten gehore gebracht. En er verschenen diverse andere cd’s waarop (ook) werk van Frid te beluisteren is.

Onlangs bijvoorbeeld:

  • 2019, Çedille CDR 90000 189, Silenced Voices door The Black Oak Ensemble: Desirée Ruhstrat, viool; Aurélian Fort Pederzoli, altviool; David Cunliffe, cello. Met o.a. werk van Kattenburg, Hermann en het Strijktrio, opus 1, van Frid.
  • 2003, Et’Cetera KTC 1255, Dutch Music for viola and piano, Francien Schatborn en Jeanette Koekkoek: Röntgen, Bosmans, Hendrik Andriessen en Frids Sonatine voor altviool en piano, op. 25.
  • 2000, MCWAP 032, Van de Ware Roem naar Europa: Strategier, Hendrik Andriessen, Louis Toebosch en, door het Eindhovens Vocaal nsemble, Frids Concert voor piano en koor, op. 14.
  • 2000, Decca 466 986-2, Legendary Voices – Erna Spoorenberg: elf componisten, onder wie Verdi, Bizet, maar ook Godfried Bomans (!), en Frids Drie Romances, op. 41.
  • 1999, Stemra Q 97006, Virtuosi of Bucharest: Silvestri, Haydn, Mozart en Frids Symfonietta voor strijkers op. 66.
Scroll naar top